• TAST INICIAL


 • L'escriptor no inventa. Això d'escriure no té res a veure amb la imaginació, sinó amb la manera de captar les coses des d'un punt de vista creatiu.
 • Parlem de les coses no dites, de les que es diuen en privat, per això la literatura ens mostra la més gran desgràcia i la felicitat més gran.
 • —John Ralston Saul, escriptor canadenc (1947)

quentin_blake.jpg

Roald Dahl va arribar al món el 13 de setembre de 1916 i va morir el 23 de novembre de 1990. Celebrem el centenari del naixement de l'escriptor gal·lès, considerat un dels contistes més importants del món, entrant al seu imaginari. Llegim el primer capítol del que ja és, per a petits i grans, tot un clàssic: //Charlie i la fàbrica de xocolata//

De quin llibre seu guardeu millor record? Quins solen ser els gèneres i els temes de les seues obres? Sabeu qui és l'il·lustrador fonamental de la seua obra?

Busqueu més informació per treballar-lo amb els xiquets en les següents pàgines i l'afegiu al vostre blog:


Imatges sobre la lectura: biblioteques, llibreries, punts de llibre

external image none.gif external image obertes.jpgLa lectura és una experiència rica i diversa, multiforme, personal i amb prou feines transferible, que ens modifica i té la capacitat d'ajudar-nos a créixer més enllà de qualsevol límit. Cada vegada m'agrada més descobrir empremtes d'aquest poder transformador. L'art i la fotografia n'ofereixen incomptables testimonis, una mínima mostra dels quals es pot trobar en aquesta galeria.external image tancades.jpg
JOGUETS PER A XIQUETS: CONEGUEU JOCS ON EL PROTAGONISTA ÉS LA IMAGINACIÓ? LLEGIU AQUEST ARTICLE I US DONARÀ IDEES PER JUGAR AMB ELS XIQUETS AMB MATERIALS DE TOT TIPUS: La millor forma d'apredre és embrutant-se les mansActivitats inicials:

1. - Obriu un blog personal i inclogueu una imatge sobre la lectura amb una definició personal. El nom del blog ha de ser el vostre nom i cognom i heu de convidar als professors de la matèria amb el seu correu.


2.- Entreu en aquestes webs sobre recursos TIC per treballar a l'aula i composeu un Symbaloo que continga una selecció dels recursos que considereu de més utilitat per emprar en el vostre treball:


Podeu consultar el següent tutorial per fer el vostre Symbaloo i veure aquest exemple. Quan ja el tingueu fet, inserteu-lo en el vostre blog personal. També podeu consultar aquest altres Symbaloo per tenir accés a bancs d'imatges:
frontera160.jpg3. Llegiu l'article "Set sacrificis" de Vicenç Pagès Jordà i afegiu un altre exemple d'un clàssic juvenil explicant una escena exemplar. Quina és la moralitat dels contes de la Ventafocs, la Caputxeta vermella i la Blancaneus? Per què han tingut tant d'èxit? Són sexistes? Són adequats per als xiquets?

 • Llegiu també l'article "Un cap de setmana tranquil" del blog del professor de literatura La serp blancai expliqueu perquè una obra és un clàssic i quins són els vostres clàssics imprescindibles.

 • Quina és la diferència entre el foment de la lectura i l'educació literària, segons Gemma Lluch


4. Llegiu la següent entrevista amb Teresa Colomer i destaqueu allò que trobeu més significatiu sobre la LIJ.


5. Veieu el següent programa sobre llibres infantils il·lustrats de la sèrie Un país de llibre, i l'enllaç amb la notícia sobre els millors llibres il·lustrats del 2013. Indiqueu les lectures que us interessen més de les que s'hi recomanen i expliqueu per què:


9788493486358.jpg

mentides1.jpg

6. Trieu algun llibre que us agrade de la il·lustradora valenciana Aitana Carrasco


7. Veieu el següent vídeo i comenteu quins recursos utilitza Dani Miquel per explicar el conte?


Entreu en la web de Dani Miquel i trobareu una unitat didàctica sobre els barrets d'Enric Valor i altres recursos. Seleccioneu-ne alguns.

8. Entreu en la web d'Andreu Galan i seleccioneu recursos d'interés per a la classe de literatura.

9. Què els passa als llibres i al Sr. Morris?
10. Sabeu què és el treball per projectes? Si no ho teniu clar, reviseu el següent vídeo i l'article per poder explicar després quin tipus de projectes es poden realitzar per treballar la literatura:


Article "Treballem per projectes"

Per als vostres projectes podeu utilitzar molts recursos TIC i tenir en compte la gamificació o el joc educatiu. Podeu trobar alguns d'aquests recursos en la web Gamificació a l'aula
Si voleu ampliar el vostre Symbaloo de Recursos:

- Reviseu les següents webs sobre lectures i activitats i comenteu els recursos que trobeu interessants per treballar la Literatura Infantil i Juvenil:


Revista Catorze

Pla lector

Gemma Lluch2012-Publicaciones-divulgativas-La-lectura-al-centre.jpg


BIBLIOTECA INFANTIL I JUVENIL ROSA SENSAT

LEOTECA

Llibres al Replà- Seleccioneu algun llibre que us interesse per treballar a classe dels que trobareu en le següents webs i expliqueu amb quin nivell d'alumnat i quines activitats realitzaríeu:Selecció de llibres- **Guia de lectura infantil i juvenil 2004**


Una proposta de lectura des de les biblioteques públiques de les comarques gironines: Àlbums il·lustrats, Primeres lectures, Narrativa infantil, Narrativa juvenil, Llibres de coneixements, Per a saber-ne més...

- La Fundación Germán Sánchez Ruipérez proposa una selecció de 3140 títols d'obres de ficció i de caràcter informatiu que pot servir d'orientació per a la creació o manteniment de la col·lecció d'una biblioteca escolar, contempla els diferents trams educatius, des d'Educació Infantil a Batxillerat.

- Text complet de la publicació de la FGSR 'Libros escogidos de literatura infantil (3 a 7 años) 2003-2004'. Un repertori de setenta-tres llibres en castellà, català, euskera i gallec.

- Guies de lectura sobre valors:
Biblioteques públiques de sal


EDUALTER - XARXA DE RECURSOS EN EDUCACIÓ PER LA PAU, EL DESENVOLUPAMENT I LA INTERCULTURALITA


Portal del Departament d'Ensenyament de la Generalitat dedicat a nens i joves: Interculturalitat en la LIJ
Documental de TV3

Ser mestre, com i per què?

Obrim la sèrie preguntant-nos si la feina de mestre o de professor és vocacional, i si és prou vocació aquell "m'agraden molt els nens" per dedicar-se a l'ensenyament. Què cal tenir per ser mestre, com se n'aprèn, què té d'atractiu i de difícil aquesta professió i quines gratificacions i problemes comporta.


- Llegiu els següents textos i responeu a les qüestions proposades:
 1. Per què llegim llibres?
 2. Quina és la teua lectura ideal? Coincideix amb la de Manuel Baixauli?
 3. Quins són els elements de la narració destacables en el conte de Pere Calders Feblesa de caràcter?
 4. En l'article " Valenciana, SA de prosa" de Francesc Calafat: quins autors es destaquen i què els caracteritza?
 5. Quines adaptacions cinematogràfiques de la literatura catalana s'anomenen a l'article de Ximo Espinós? Quines coneixes?
 6. Per què escriu Francesc Serés?
 7. Què vol dir Josep Maria Espinàs quan comenta que "el llibre parla"?
 8. Què ens ha de traspassar un llibre que valga la pena?
 9. Quins tipus de llibres ens emocionen? Per què?
 10. Recomana llibres, autors i pel·lícules que t'hagen emocionat i explica per què.


- Entreu en les següents revistes i blogs i indiqueu quin tipus de reursos trobem per treballar la literatura:
- Activitats culturals:

Suggerirem activitats d'interès per completar el curs: exposicions, jornades, cursos, cinema, música, concursos literaris i lingüístics, etc.

Per començar, us proposem:

Centre Octubre: agenda d'activitats

Universitat de València: agenda d'activitats

<iframe frameborder='0' noresize='noresize' src='http://www.symbaloo.com/embed/recursos333' name='_symFrame' width='920px' height='600px'></iframe>